Espoon Kalevalaiset Ry


Tapahtumia vuonna 2018

Helmikuu

La 17.2.2018 Särkynyt elämä - Espoo sisällissodassa,
klo 15 Kellomuseo: Suomalainen koru
Kalevalanpäivä ke 28.2.2018klo 15.45 - 18.00 Designmuseo: seminaari Kestikartanosta, klo 15.00 maksuton opastus.

Maaliskuu

Su 4.3.2018 klo 16.00 Helsingin Kalevalaiset Naiset: esiintymisryhmän Vetreät Velhot matinea

Ke 14.3. klo 18.00 Espoon Kalevalaiset ry:n vuosikokous jonka yhteydessä Tuulan runoilta (n 20min.)

Huhtikuu

Kalevala Koru valmistelee muuttoa uusiin toimitiloihin. Ennen muuttoa meillä on vielä viime hetken tilaisuus keskiviikkona 11.4. klo 9:00 alkaen tutustua Kalevala Korun korujen valmistukseen Kalevala Korun .tehtaalla
Kierros kestää noin tunnin ja sen jälkeen meillä on mahdollisuus tehdä koruostoksia Outlet -myymälässä. Myymälästä löytyvät sekä perusmallisto että mallistosta poistuneita tuotteita edulliseen tarjoushintaan.
MENOVINKKI
Kalevalaisten Naisten liiton matkalle 18-20.5. Tarttoon ja Viron uuteen kansallismuseoon.

VERKKOVIERAILUVINKKI
Olipa kerran keskellä Helsinkiä hirsilinna, joka tunnettiin kalevalahenkisestä sisustuksestaan ja voileipäpöydästään. Ravintola Kestikartano avattiin sodan jälkeisenä pula-aikana vuonna 1946. Ravintola oli Kalevalaisten Naisten oivallus, jonka toteutti arkkitehti Aarne Ervi ja joukko huippusuunnittelijoita. Valaisimet suunnitteli Paavo Tynell, kalustuksen Maija Taimi, verhot ja tuohitapetit Greta Skogster-Lehtinen, ja astiat valmisti Arabia. Kaksikerroksisessa hirsilinnassa oli kahvila, pikabaari ja ravintolasali. Vieraita otti vastaan Pohjolan emäntä Louhi, Emil Halosen pronssiveistos.
Kestikartano oli suosittu ruoka- ja juhlapaikka. Hääsalissa vietettiin hääjuhlia, ja olympiavuonna 1952 ravintolassa kokoontui paitsi urheilijoita myös toimittajia.
Kulttuurihistoriallinen ravintola jäi useille mieleen poikkeuksellisesta sisustuksestaan, mutta myös ohjelmatarjonnastaan. Kanteletta soitettiin, kansantanhuja tanssittiin ja kansallispukuja esiteltiin. Naisten ylläpitämä ravintola menestyi, mutta sen tarina jäi lyhyeen, kun vuokrasopimuksen loputtua ravintola jouduttiin sulkemaan vuonna 1967. Kalevalaiset Naiset kokeilivat ravintolaa sen jälkeen muissa tiloissa, mutta uusi tarina jäi lyhyeksi.
Nyt ravintola Kestikartano on herätetty henkiin virtuaalisesti. Kalevalaisten Naisten Liiton kokoamassa verkkonäyttelyssä voi kulkea salista toiseen, tutustua keittiömestari Armas Kranckin resepteihin ja ravintolassa pidettyihin tapahtumiin. Vierailu verkkosivulla on nostalginen elämys.
Kestikartano verkkonäyttely

Toukokuu

Lauantaina 26.5. klo 13 - 15 museoretki Gårdskullan maatalousmuseoon
Museossa saa monipuolisen kuvan olosuhteista maaseudulla noin sata vuotta sitten. Kokoelmat käsittävät n. 15 000 esinettä, sisältäen runsaasti maataloustyökoneita ja talonpoikaisesineistöä. Museoon on sisustettu viihtyisä kyläkauppa ja paja. Erikoisosastoissa esitetään meijeritöitä ja pyykinpesun työvaiheita ennen vanhaan. Osoite: Gårdskulla 89, 02570 Siuntion kk. Yhdistys kustansi pääsymaksun ja opastuksen (10 €/osallistuja). Omakustanteinen kahvitarjoilu (5 €). Kuvia museosta: Museorakennus, traktorihalli ja matkapuhelinkokoelma.

Kesäkuu

Torstaina 7.6.2018 klo 19.30 oli Urkuyö ja Aaria -konsertti Tapiolan kirkossa. Yhdistys oli varannut jäsenilleen 16 lippua edulliseen ryhmä- hintaan avajaiskonserttiin ROSSININ STABAT MATER. Teos kuultiin huippukokoonpanon esittämänä: Aurora Marthens, Tuija Knihtilä, Tuomas Katajala, Petri Lindroos, Emo Ensemble ja Vocal Espoon Juhlakuoro sekä Tapiola Sinfonietta. Kapellimestarina toimi Klaus Mäkelä.

Elokuu

Sunnuntaina 5.8. osallistuttiin piknikiin Helsingin Esplanadin puistossa kansallispuvussa!
Vietimme perinteistä kansallispukujen tuuletusspiknikiä klo 13.00 – 15.00 ja paikkana Kalevala Korun myymälän läheiset nurmet.


Syyskuu

Lauantaina 1.9.2018 vietimme Euroopan kulttuuriympäristöpäivää tutustumalla vasta avattuun Pentalan upeaan saaristomuseoon.

Meille oli varattu Gurlin talo-opastus ”Tuuliviiri ja portinpielet” klo 11.00 alkaen. Opastus keskittyi Nyholmien kalastajaperheen elämäntarinaan.  Yhdistys huolehti opastuskustannuksista.


Lokakuu

Kalevalainen koti -teemaan liittyen Espoon Kalevalaiset teki torstaina 4.10. klo 17:30 alkaen opastetun vierailun Käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin kotiin. Osoite: Merikannontie 3 B 32, 00260 Helsinki.
Kotimuseo on avoinna vain tilauksesta, joten tämä oli harvoin tarjolla oleva tilaisuus. ”

”Käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin koti heijastaa 1940–1960-lukujen sisustusihanteita. Tyyne-Kerttu Virkki asui suuren osan elämästään arkkitehti Elsi Borgin suunnittelemassa kerrostalossa, Merikannontie 3:ssa. Virkki muutti vastavalmistuneeseen taloon 1952 ja asui siinä kuolemaansa saakka. Elämässään ja työssään Virkki puhui arjen kauneuden puolesta. Hän jätti perinnökseen kotinsa, joka antaa kuvan 1940-luvun lopun ja 1950-luvun alun sisustusihanteista, ajasta, jolloin esineympäristömme estetiikka alkoi kiinnostaa yhä laajemmin.”
Vierailu käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin kotimuseoon oli vaikuttava. Koti todella henki 1940–1960-lukujen sisustusihanteita ja elämäntarina oli mielenkiintoinen.

Kalevala Korun sekä Kalevalaisten Naisten liiton uudet tilat on nyt katsastettu – hienoja ovat! Kauneuden tähden –seminaari Kansallismuseossa oli ihastuttava ja mielenkiintoinen.


Kalevalaisten Naisten Liiton toimisto on muuttanut osoitteeseen Neljäs Linja 24, jossa järjestettiin avoimien ovien tilaisuu samana päivänä.
Lauantaina 13.10. Kalevalaisten Naisten Liitto yhteistyökumppaneineen järjesti Elsan päivän seminaarin Kansallismuseossa.Päivän ohjelma on esitelty Pirta-lehden numerossa 3/2018.
Lauantaina 27.10. Ison Omenan Ravintolamaailmassa järjestettiin yleisötilaisuus Mahdollisuuksien tori, jossa maahanmuuttajajärjestöt esittelivät toimintaansa ja kansallispukujaan. Espoon Kalevalaisten edustajina Anu, Anneli, Sarianne ja Tuula esittelivät omia kansallispukujaan klo 15 -15.15. Vauhdikas tanssi punasi pitkään poskia. Pääsimme nimittäin monikulttuurisen kansallispukunäytöksen päätteeksi mukaan valloittavaan intialaiseen piiritanssiin.

Marraskuu

Kulttuuri-illassa tiistaina 6.11. klo 18 teemana on Suomalaisuus kautta aikojen. Kirjailija Juha Hurme on vieraana Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä pääkaupunkiseudun kalevalaisten naisten yhdistysten kanssa. Keskustelun pohjaksi kannattaa lukea Finlandia-palkinnon saanut Niemi-kirja.
Keskiviikkona 14.11. Perinteinen joulutapahtuma Kahvi-Kaisassa Tule mukaan askartelemaan käpytonttuja! Kuivin suin ei tarvitse askarrella ja Tuula on luvannut leipoa meille pullakranssin. Kahvi-Kaisa on punainen puutalo Kivenlahdenkatu 10:n sisäpihalla.
Keskiviikkona 28.11. klo 17.30 vietämme rentoa syksyistä kokkausiltaa kekrin  merkeissä Lagstadin koululla, Espoonkatu 7.Jäsenemme Kirsi Lammelan johdolla mm. taltutamme kurpitsan maukkaaksi keitoksi ja haudutamme uunissa herkullista jälkiruokaa.

Joulukuu

Joulukuussa järjestämme yhteistyökumppanimme kanssa Kalevala Korun rahoittaman joulupuurotilaisuuden yksinäisille espoolaisvanhuksille espoolaisella kylätalolla. Ajankohta joulunalusviikolla tarkentuu myöhemmin. Jos haluat tulla tuomaan joulumieltä ja auttamaan järjestelyissä, niin ole hyvä ja ota yhteyttä Sarianneen marraskuun loppuun mennessä.
Kerromme tilaisuudesta lisää tässä marraskuussa.

Tapahtumia vuonna 2019

Tammikuu

Torstaina 17.1.2019 klo 19 menemme katsomaan kehuttua ”Esitystalous 3 RADIO” - näytelmää Espoon kaupunginteatteriin (Revontulentie 8, Tapiola). Esitykseen voit ottaa mukaan myös ystävän.
Espoo logo   Espoon kaupunki tukee toimintaamme. Kulttuuriespoo logo


www.espoonkalevalaiset.net